Folosirea muzicii in spatii publice necesita licenta
Folosirea muzicii in spatii publice necesita licenta din partea Uniunii Producatorilor de Fonograme din Romania
Camera de Comert, Industrie, Navigatie si Agricultura Constanta (CCINA) a gazduit Conferinta de Presa “Muzica utilizata in comunicarea publica necesita licenta” organizata de Uniunea Producatorilor de Fonograme din Romania, organism de gestiune colectiva a drepturilor caselor de productie romanesti si internationale, cu participarea si sustinerea Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor.
UPFR a informat utilizatorii si presa din Constanta despre obligatia legala care le revine agentilor economici de a solicita licenta si de a achita remuneratia aferenta folosirii muzicii in comunicarea publica (conform Metodologiei publicate in Monitorul Oficial nr.982/ 08.12.2006). Judetul Constanta, caracterizat printr-o sezonalitate accentuata a afacerilor, reprezinta una dintre cele mai animate zone turistice din Romania in cursul verii. Iar muzica atrage clientii in spatii publice de tip baruri, discoteci, hoteluri, stimuland atat consumul, cat si fidelitatea clientilor.
„Multi administratori de societati difuzeaza muzica in spatiile publice pe care le detin: hoteluri, baruri, restaurante, discoteci cu scopul de a crea un ambient cat mai placut si pentru a atrage clientela. Muzica face diferenta intre serviciile oferite de o societate sau alta, servicii prin care sunt atrasi clientii cu scopul de a se obtine profituri. Din pacate, multe societati se folosesc de drepturile patrimoniale ale producatorilor de muzica si uita sa le mai plateasca, invocand faptul ca nu cunosc legea” a declarat Directorul Executiv al UPFR, dna Adina Scrioşteanu.
Element care aduce avantaje comerciale, muzica difuzata in spatii publice prin mijloace mecanice, electroacustice sau digitale (instalatii de amplificare, aparatura de redare a inregistrarilor sonore sau audiovizuale, receptoare radio ori televizoare, echipamente informatice etc.), initial fixata de producatori sub forma de fonograme implica, prin Legea Nr.8/1996 a drepturilor de autor si conexe, obtinerea unei licente neexclusive din partea Uniunii Producatorilor de Fonograme din Romania si platirea drepturilor patrimoniale pe care UPFR le colecteaza in numele producatorilor de muzica. Oficialii UPFR au nominalizat utilizatorii bun platnici si rau platnici din Judetul Constanta, precizand ca, in cazul ultimilor, eschivarea de la respectarea legii implica atat plati retroactive, cat si penalitati.
Dl. Doru Paunescu, Directorul Directiei Expertize si Constatari din cadrul Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor a accentuat importanta economica a industriilor creatoare de opere, carora trebuie sa le revina drepturile financiare din utilizarea rezultatelor muncii lor. “In perioada 2002-2008, aportul industriilor de natura creatoare, beneficiare de drepturi de autor si conexe, a reprezentat 5,4% din produsul intern brut”. Aproape 4% din locurile de munca din Romania aceleiasi perioade erau asigurate de industriile creatoare, care isi sustin activitatea din sumele achitate de utilizatorii operelor pe care le genereaza.
In calitate de reprezentati ai autoritatilor locale cu competente de control in respectarea drepturilor de autor si conexe, au participat la conferinta de presa Comisar-Sef Ion Tomescu, Seful Serviciului de Investigarea Fraudelor din cadrul IPJ Constanta si Capitan Daniel Anca, Jandarmeria Romana. In anul 2009, lucrătorii SIF au intocmit 110 dosare penale pentru agentii economici care au difuzat muzica in unitatile pe care le detineau, desi nu aveau licenta UPFR, iar, de la inceputului anului 2010 si pana in prezent, au fost intocmite 50 de dosare penale, potrivit Comisarului-Sef Ion Tomescu.
Inspectorii UPFR au controlat peste 200 de agenti economici aflati in activitate pe litoral si au informat noii utilizatori despre obligaţiile pe care le au, in vederea obtinerii licenţei si a funcţionarii în legalitate. Inspectiile intensive ale Uniunii Producatorilor de Fonograme din Romania vor fi reluate in cursul lunii august.
Conferinta de presa desfasurata in Constanta face parte dintr-o ampla campanie de informare a utilizatorilor din Romania despre obtinerea licentei UPFR in vederea utilizarii in mod legal a muzicii in comunicarea publica. Campania desfasurata de Uniunea Producatorilor de Fonograme din Romania are ca instrumente de informare atat materiale tiparite, cat si o serie de conferinte de presa organizate pe teritoriul tarii, in marile centre de afaceri.
Uniunea Producatorilor de Fonograme din Romania este asociatie profesionala nonprofit infiintata in anul 1996 cu scopul de a apara si promova interesele profesionale, culturale si morale ale membrilor sai în baza mandatului acordat de acestia pentru gestionarea drepturilor lor conexe si implicarea în activitatea de antipiraterie.
Leave your response!