Home » Concerte

Concert Bucharest Spring Jazz

15 March 2010 No Comment
Puteti sustine acest articol pe Google, click +1

Bucharest Spring JazzMarti, 11 Mai 2010, ora 19:30
Sala Palatului Bucuresti

Povestea jazz-ului se scrie in aceasta primavara la Bucuresti; doua nume legendare ale jazz-ului se vor afla pentru prima data pe scena in fata publicului din Romania – Yusef Lateef si Pharoah Sanders

Pe 11 mai, pe scena Salii Palatului din Bucuresti se vor afla pentru prima data doi dintre cei mai mari artisti ai muzicii de jazz. Adevarate legende ale anilor de aur ai jazz-ului, Yusef Lateef si Pharoah Sanders vor face dovada virtuozitatii lor in fata publicului din Romania. Un concert maraton, un adevarat regal pentru iubitorii genului, care vor avea ocazia sa simta beat-ul inimitabil al celor mai frumosi ani ai jazz-ului.

Yusef Lateef s-a format ca artist in mediul efervescent din Detroit-ul anilor ’30, talentul recomandandu-l inca din primii sai ani de muzica drept un foarte bun saxofonist. In 1949 este invitat sa se alature trupei Dizziy Gillespie Orchestra si isi continua studiile muzicale, abordand si alte instrumente de suflat. Treptat devine un virtuoz al saxofonului tenor, dar pe scenele lumii impresioneaza performand si la instrumente precum flaut, oboi, fluier de bambus, dar si instrumente specifice diverselor regiuni si culture ale lumii (India, Thailanda).
Mai mult decat atat, Yusef Lateef reprezinta un artist polivalent si complex, impunandu-se nu doar ca un foarte bun instrumentist, dar si ca un talentat compositor (in 1987 primeste premiul Grammy pentru lucrarea sa “Yusef Lateef’s Little Symphony”, pe care o interpreteaza in intregime singur), professor de muzica (cu o atenta aplecare asupra muzicii diverselor culture si civilizatii), dar si scriitor, autor de romane, colectii de povestiri si al unei emotionante autobiografii, “The Gentle Giant”. In ultimii ani, Yusef Lateef si-a mai descoperit o latura artistica si o noua pasiune, picture, expunandu-si lucrarile in galerii si centre de arta. Asadar, un personaj remarcabil, care inca urca pe scena cu bucuria de a se darui celor care ii iubesc muzica.

Pharoah Sanders s-a format la scoala de jazz a lui John Coltrane, in anii ’60 si este unul dintre cei mai titrati saxofonisti ai lumii. Nascut intr-o familie de muzicieni, “Little Rock”, cum era cunoscut in primii sai ani de muzica, a experimentat si s-a jucat de-a lungul carierei sale muzicale, saxofonul sau trecand de la cele mai dure si grave sunete, la cele mai gratioase si fine, spre deliciul publicului care a avut ocazia sa-l vada in concerte.
Dupa moartea lui Coltrane, in 1967, Pharoah Sanders se afirma ca leader al unor band-uri pe care le formeaza cu artisti valorosi ai momentului, incepand sa imprime si primele sale albume. Parcursul sau muzical trece de la free jazz la mainstream, dezvaluind la maturitate un lirism emotionant, aproape de nebanuit in frenezia primilor sai ani de jazz. De altfel, referindu-se la acea perioada, Albert Ayler, un alt remarcabil artist al anilor aceia, spunea: “Trane era Tatal, Pharoah era Fiul, iar eu Sfantul Duh”.

Yusef Lateef Quartet si Pharoah Sanders Quartet vor concerta pe 11 mai la Sala Palatului din capitala.
Recitalurile incep la 19.30 cu Yusef Lateef Quartet. Fiecare recital dureaza minim 90 de minute si va exista o pauza intre cele 2 recitaluri, spectatorii putandu-se bucura, astfel, de cel putin trei ore de jazz de cea mai buna calitate .

Evenimentul face parte din cadrul unui proiect mai amplu, Bucharest Spring Jazz, care se va desfasura in perioada 5-15 mai, la Bucuresti si care include unele dintre cele mai valoroase nume ale jazz-ului mondial in recitaluri de exceptie.

Pret/ bilet:
Categoria I: 350 Ron
Categoria II: 250 Ron
Categoria III: 200 Ron
Categoria IV: 175 Ron
Categoria V: 100 Ron
Categoria VI: 100 Ron
Categoria VII: 75 Ron

Comanda bilete acum

Leave your response!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.